Prev
Next
Sphinx pinastri   Linnaeus, 1758
    Sphingidae Sphinginae
CZ Lišaj borovýDA FyrresværmerDE KiefernschwärmerET MännisuruEN Pine Hawk-moth
ES Esfinge del PinoFR Sphinx du Pin LT Pušinis sfinksasHU FenyőszenderNL Dennenpijlstaart
NO FurusvermerPL Zawisak borowiecSK Lišaj borovicovýFI MäntykiitäjäSV Tallsvärmare
RU Бражник сосновый

Tułów na grzbiecie szary z czarnobrunatną obwódką z przodu i po bokach. Skrzydła szare. Na przednim skrzydle znajdują się trzy krótkie, podłużne, czarne kreski oraz dwie ciemne, niekiedy słabo widoczne przepaski. Skrzydło tylne bez rysunku. Na zewnętrznym brzegu obu par skrzydeł strzępina w białe i czarnobrunatne plamki. Odwłok w poprzeczne, białawe i czarnobrunatne paski. Na grzbiecie odwłoka występuje szara, podłużna smuga z czarną linią w środku.


 72-85 mm
Occurrence - time, rangeActual map: Europe
Cycle
  • Mixed forests
  • Pine forests
  • Spruce forests
  • Parks
GBEurope
Primary foodplantsSecondary foodplants
Pinus
Pinus strobus
Pinus cembra
Picea abies
 Pin
 Pin blanc
 Pin cembro
 Épicéa commun
Larix sibirica
Larix decidua
 Mélèze de Sibérie
 Mélèze d'Europe