Prev
Next
Saturnia pavonia    (Linnaeus, 1758)
    Saturniidae Saturniinae
CA Petit paó de nitCZ Martináč habrovýDK Lille natpåfugleøjeDE Kleines NachtpfauenaugeEE Kevadpaabusilm
GB Emperor MothES Pequeño Pavón de NocheFR petit Paon de Nuit IT Pavonia minoreLT Mažoji saturnija
HU Kis pávaszemNL NachtpauwoogNO NattpåfugløyePL Pawica grabówkaSK Okáň menší
FI PikkuriikinkukkokehrääjäSE Mindre påfågelspinnareRU Павлиноглазка обыкновеннаяUA Сатурнія мала

Duży dymorfizm płciowy zarówno pod względem rozmiarów ciała jak i ubarwienia. Czułki samca pierzaste, samicy słabo grzebykowate. Tło tylnego skrzydła samca żółte, samicy białoszare. U obu płci na żyłce poprzecznej obu par skrzydeł występuje rysunek w formie 'pawiego oka'. Na przednim skrzydle pawie oko otoczone jest białym tłem.


 50-60 mm65-75 mm
ImagoSamice są aktywne tylko nocą; w dzień siedzą spokojnie na gałązkach. Samce latają w dzień zygzakowatym lotem.
PupaPrzepoczwarczenie zachodzi między gałązkami, w oprzędzie gruszkowatego kształtu, z otworem u góry. Poczwarka zimuje nikiedy dwukrotnie.
LarvaMłode gąsienice początkowo czarne, żerują gromadnie. W miarę rozwoju przybywa im barwy zielonej lub zielonożółtej.
OvumSamice składają jaja w niewielkich gronach na pędach rośliny żywicielskiej.
Occurrence - time, rangeActual map: Europe
Cycle
  • Deciduous forests
  • Heathlands, moorlands
  • Mixed forests
  • Fresh pine forests
PLEurope
Primary foodplantsSecondary foodplants
Betula
Alnus incana
Salix
Populus tremula
Fragaria
Rubus
Calluna vulgaris
Rubus
Rubus plicatus
Prunus spinosa
 Birch
 Grey Alder
 Willow
 Common Aspen
 Strawberry
 Bramble
 Heather
 Bramble
 Bramble
 Blackthorn